Poznaj 5 sekretów idealnej kawy z kawiarki

Poznaj 5 sekretów idealnej kawy z kawiarki –

Kawiarka, kafetierka lub moka — to wszystko nazwy prostego w obsłudze włoskiego dzbanka do przygotowania esencjonalnej kawy. Woda, kawa, gaz i perfekcyjna kawa gotowa? Nie zawsze. Poznaj sekrety idealnej kawy z kawiarki i uniknij wpadek.

  1. Woda. O tym mogłeś nie pomyśleć!

Co przychodzi Ci do głowy na pytanie, co ma wpływ na smak kawy? Sprzęt, kawa, cukier?

Próbuj dalej…

Dla wielu to zaskakujące, ale ogromny wpływ na smak kawy ma użyta wody! Nie może być zbyt twarda, nie może pachnieć chlorem. Musi być czysta i smaczna. Jeśli nie masz dobrej jakości wody z kranu, użyj domowego filtra. 

Czy można wykorzystać  wodę mineralną? Tak, ale tylko nisko zmineralizowaną. Zbyt wysoki poziom minerałów zaburzy smak kawy. Jednak woda w plastikowych butelkach to rozwiązanie bardzo mało ekologiczne, dlatego go nie polecam.

Zbyt duży stopień zmineralizowania wody nie służy kawie, z drugie strony, nie próbuj używać wody destylowanej lub przegotowanej. Do wydobycia aromatu i smaku kawy potrzebny jest odpowiedni poziom minerałów.

  1. Ziarno. Najlepsza kawa do kawiarki

Jeśli preferujesz czekoladową, zbalansowaną kawę w stylu espresso, najlepiej sprawdzi się średnio palona lub ciemno palona kawa z Ameryki Południowej. Jeśli lubisz cytrusowe i botaniczne nuty, możesz poeksperymentować z jasno paloną kawą z Afryki. Jednak, jak w przypadku każdej kawy, najważniejsza jest jej świeżość i jakość.

Kochasz intensywny aromat porannej kawy? Tu nie ma dróg na skróty. Nawet najlepsza kawiarka nie wyczaruje pachnącego naparu ze starych, zleżałych ziaren.

Szukasz najwyższej jakości arabiki wypalanej z pasją? Zajrzyj do naszego sklepu z kawą.

  1. Stopień zmielenia

Wyobraź sobie wodę, która z dolnego pojemnika kawiarki mozolnie przebija się przez sitko pełne drobinek kawy. Im są mniejsze, tym dłużej zajmie podróż do górnej części kafetierki i do Twojej filiżanki. Co z tego wynika? Grubość zmielenia kawy ma bezpośredni wpływ na czas parzenia, a tym samym na smak kawy przygotowanej w kawiarce.

Najlepiej zmielić kawę samodzielnie w domu i na drodze eksperymentów dobrać odpowiednią grubość, bo każdy młynek jest inny. 

Mała podpowiedź — kawa do kawiarki powinna być zmielona na grubość drobnego cukru do wypieków. 

Nie masz młynka i kupujesz kawę w supermarkecie? Tu pojawia się problem. Kawa dostępna w sklepach jest mielona za drobno, przez co Twój napar może okazać się gorzki i przypalony w smaku.

Jeśli zależy Ci na idealnej kawie z kawiarki, zainwestuj w młynek lub poproś w swojej palarni o odpowiednie zmielenie kawy.

  1. 4. Czas i temperatura, czyli kiedy kawa w kawiarce jest gotowa?

Każdy mówi coś innego — ma długo bulgotać, ma zawrzeć, musi wypływać jak najwolniej. No to jak jest na prawdę?

Jak już wiesz, czas parzenia kawy ma kapitalne znaczenie dla smaku. Zbyt krótko parzona kawa (szybko tryska jasnym strumieniem) — będzie wodnista i kwaśno-cierpka. Jeśli parzy się zbyt długo (płynie smolistą, wąską strużką) — spodziewaj się spalonej i okrutnie gorzkiej kawy.

Idealna kawa z kawiarki. Jak znaleźć złoty środek?:

  • Wlej do dolnego zbiornika dobrze podgrzaną wodę. (To skraca czas ekstrakcji, kawa się nie przypali)
  • Wlej wody poniżej zaworka bezpieczeństwa. (Bezpieczeństwo!)
  • Wypełnij całe sitko odpowiednio zmieloną kawą. Wyrównaj, ale nie ubijaj
  • Skręć kawiarkę
  • Postaw na średni gaz. Niech płomień nie wychodzi poza kawiarkę
  • Podnieś pokrywkę i obserwuj kawę
  • Kiedy zaczyna wypływać słomkowa piana, od razu zdejmij z ognia!
  • Nie pozwól kawie bulgotać i zagotować się, bo będzie spalona
  1. Sprzęt. Jak wybrać dobrą kawiarkę i na co zwrócić uwagę?

Czy wiesz, że pierwsza kawiarka została zaprojektowana prawie sto lat temu dla Antonia Bialettiego? Jej konstrukcja właściwie się nie zmieniła. Na pierwszy rzut oka kawiarki różnią się głównie ceną, na co więc zwrócić uwagę przy zakupie?

Materiał. Z czego wykonano Twoją kafetierkę?

Kawiarki są wykonane z aluminium lub stali nierdzewnej. Bardzo ważne, żeby stop był dobrej jakości i nie wchodził w reakcję z kawą. Twój napar ma być w końcu i smaczny, i zdrowy.

Warto zainwestować trochę więcej w solidną kawiarkę, która posłuży Ci całe lata. (Naprawdę trudną ją zepsuć!)

Zawór bezpieczeństwa

Kawiarka psuje się niezwykle rzadko, ale gorszej jakości model potrafi eksplodować! (Niestety znam to z autopsji). Dlatego tak ważny jest sprawny zaworek (to ten mały element w zbiorniku na wodę). Dla własnego bezpieczeństwa nie kupuj kawiarki bez zaworu. Wybierz producenta, któremu możesz zaufać.

Teraz znasz już 5 sekretów doskonałej kawy z kawiarki! Na koniec mamy jeszcze kilka praktycznych rad

Po kilku próbach odkryjesz jak przygotować idealną kawę w swojej kawiarce. Jednak błądzić jest rzeczą ludzką. Co robić, jeśli coś poszło nie po Twojej myśli? Nie przejmuj się, to tylko zaawansowane poszukiwania smaku.

Coś poszło nie tak. Dlaczego kawa jest kwaśna? 

Delikatna owocowa kwasowość to cecha jasno wypalonej arabiki. Jednak kwaśno-cierpka kawa, która przyprawia twój kubki smakowe o dreszcze, to zazwyczaj wynik zbyt szybkiego parzenia. 

Mogłeś zbyt grubo zmielić kawę, nie wypełnić nią całego sitka lub postawić na zbyt dużym gazie.

Pomocy! Dlaczego moja kawa jest gorzka lub spalona?

I znów, nie mówimy o przyjemnej goryczce, ale o zapachu spalonej gumy, smoły i smaku przegryzionej tabletki. 

Prawdopodobnie czas parzenia był zbyt długi. Kawa mogła być zbyt drobno zmielona lub niepotrzebnie ubita w sitku. A może zapomniałeś o kafetierce na gazie i kawa się zagotowała?

Powodzenia mistrzowie kafetierki! Szukacie kawy palonej z pasją? Zajrzyjcie do naszej lokalnej palarni! 

Shopping Cart