Kawa z Afryki, Ameryki czy Azji

 

Kawa z Afryki, Ameryki czy Azji?

Jak pochodzenie ziaren wpływa na smak kawy w Twojej filiżance?

Skąd pochodzi kawa?

Czy zastanawiałeś się kiedyś, pijąc aromatyczne espresso, skąd pochodzi kawa? Nazwy wielu napojów na bazie kawy są włoskie. Może z Neapolu? Pudło. Szlachetna odmiana kawy to arabika, więc może Arabia Saudyjska? Też nie.

Krzewy kawowca odkryto najprawdopodobniej w Etiopii około 850 roku naszej ery, pierwszymi kawoszkami były energiczne kozy, a słowo kawa oznacza … wino.

Jak głosi legenda, pewien etiopski pasterz zauważył, że jego kozy zajadają się czerwonymi owocami nieznanej rośliny. Pod wpływem nowego przysmaku stawały się wyjątkowo pobudzone i aktywne. Pasterz pomyślał, że też spróbuje i podzielił się swoim zaskakującym odkryciem z innymi.

Początkowo napar przygotowywano z dojrzałych, czerwonych owoców kawowca, a napój stał się popularny w świecie arabskim. Prawdopodobnie ze względu na kolor i pobudzające właściwości zaczęto nazywać go po arabsku „quahwa”, czyli wino. To tylko jedna z teorii wyjaśniających pochodzenie nazwy.

Z biegiem czasu zaczęto suszyć, wypalać i mielić ziarna kawy. Sama roślina upowszechniła się poza Afryką, a uprawy kawowca powstały w wielu krajach na różnych kontynentach.

Gdzie na świecie uprawia się kawę?

Kawowiec to delikatny krzew, który rośnie jedynie w strefie subtropikalnej. Potrzebuje odpowiedniego zacienienia, wilgotności i temperatury. Ogromne znaczenia ma położenie plantacji — a szczególnie wysokość nad poziomem morza, dlatego najlepszą kawę uprawia się na terenach górzystych.

Kombinacja składu gleby w regionie, warunków klimatycznych i lokalnych metod uprawy, tak jak w przypadku uprawy wina, wpływa na smak i aromat kawy. Ta sama arabika czy robusta uprawiana w różnych miejscach, da ziarno o innym profilu smakowym.

Jak smakuje kawa w zależności od pochodzenia?

Jesteś na stronie internetowego sklepu z kawą. Czujesz się nieco oszołomiony ofertą i zastanawiasz co wybrać? Zanim zaczniesz odkrywać odmiany i sposoby obróbki, poznaj podstawowe różnice w smaku kaw pochodzących z różnych kontynentów — Afryki, Ameryki i Azji. Ta prosta klasyfikacja ułatwi Ci wybór!

Kawa z Afryki

Kawę uprawia się przede wszystkim w Etiopii i Kenii, ale również w Tanzanii, Burundi czy Ugandzie. Kawy z Etiopii, szczególnie z regionu Sidamo czy Yirgaffe, są uważane za jedne z najlepszych i najciekawszych na świecie.

Kawy afrykańskie mają bardzo niską gorycz, niskie body, wysoką słodycz i bardzo przyjemną, owocową kwasowość. W aromatycznych kawach z Afryki znajdziesz zaskakujące nuty kwiatów, owoców cytrusowych czy czarnej porzeczki.

Kawa z Ameryki Południowej i Północnej

Ojczyzną kawy jest Afryka, ale czy wiesz, że to Ameryka Południowa jest największym eksporterem kawy na świecie? Sama Brazylia jest producentem nr 1 i odpowiada za 1/3 światowych zbiorów. Kawę uprawia się też w Kolumbii, Nikaragui, Hondurasie, Gwatemali, Kostaryce, a nawet w Meksyku.

Kawa z Ameryki Południowej jest bardziej klasyczna niż afrykańska. Jest zrównoważona w smaku, o nutach czekoladowo-orzechowych. Arabiki z Ameryki mają niską kwasowość, a ich słodycz jest miodowo-karmelowa. Zazwyczaj też kawa z Brazylii będzie miała wyższe body, czyli będzie gęstsza na języku, niż kawa z Kenii.

Kawa z Azji

Jeśli o rankingach mowa… Czy wiecie, kto zajmuje drugie miejsce światowej listy największych producentów kawy? Wietnam! Ten azjatycki kraj, który częściej kojarzy się z sajgonkami niż z kawą, produkuje głównie bardziej odporną i tańszą w uprawie odmianę kawy — robustę.

Kawa z Wietnamu jest bardzo charakterystyczna w smaku — bardziej gorzka niż afrykańska, ostrawa, ze słonym posmakiem i wyczuwalną słodyczą.

W Wietnamie kawę parzy się przelewowo, w charakterystycznych zaparzaczach phin i podaje z dużą ilością słodkiego, skondensowanego mleka, które przełamuje ostry smak. Robusta zawiera więcej kofeiny niż arabika, więc kawa po wietnamsku jest też mocno pobudzająca.

W Azji kawę produkuje się też w Indiach, w Papui-Nowej Gwinei i na wyspach Indonezji.

Podsumowanie. Jak wybrać najlepszą kawę, kierując się regionem

Mam dla Was kilka podpowiedzi:

  • Lubisz klasyczną włoską kawę?

Spróbuj kawy z Ameryki Południowej: Brazylii Santos lub Yellow Bourbon

  • Poszukujesz złożonego smaku?

Wybierz arabicę z Afryki. Możesz zacząć od Etiopii Sidamo lub Etiopii Yirgaffe

  • Pijesz zawsze kawę z mlekiem?

Postaw na Amerykę, np. Brazylię lub Kolumbię

  • Lubisz lekką, zaskakującą, owocową kawę?

Pokochasz afrykańskie kawy z Kenii, Etiopii czy Rwandy

  • Kawa ma być mocna i słodka?

Eksperymentuj z kawą z Wietnamu lub Indii

  • Chcesz odkryć cały wachlarz kawowych smaków?

Kup ziarna z Afryki, Ameryki i Azji, zaparz tę samą metodą i porównaj!

  • Szukasz kawy do aeropressu lub drippera?

Wybierz jasno palone ziarna do metod alternatywnych i nie ograniczaj się do jednego kontynentu

Jesteś gotowy odkrywać smaki kawy speciality z różnych zakątków globu? Wskakuj do naszego sklepu!

Shopping Cart