Cztery nietypowe sposoby robienia kawy

Cztery nietypowe sposoby robienia kawy

Takie hasła jak ekspres ciśnieniowy do kawy, ekspres przelewowy czy ekspres na kapsułki są znane większości kawoszy. Istnieje jednak wiele więcej innych, bardziej nietypowych sposobów przygotowywania kawy. Zobaczcie sami, jak przygotować kawę używając jednej z czterech metod, które proponujemy w tym artykule!

  1. Kawa po turecku

Jak sama nazwa wskazuje, taki sposób parzenia kawy pochodzi z Bliskiego Wschodu. Kawę po turecku gotuje się w specjalnym metalowym rondelku czy też tygielku, nazywanym cezve albo ibrik, ale tradycyjnie nie robi się tego na kuchence, a wykorzystując duże naczynie z bardzo rozgrzanym piaskiem, którego przecież na Bliskim Wschodzie nie brakuje. Rondelek następnie zanurza się kolistymi ruchami w piasku, aż kawa się zagotuje. Następnie odstawia się kawę na około pół minuty i taką czynność powtarza się trzy razy. Na sam koniec filtruje się kawę, aby pozbyć się fusów. A jak podaje się kawę po turecku? Tradycyjnie z dużą ilością cukru!

  1. Chemex

Prawdopodobnie kojarzysz to słowo obok haseł „kawa specialty” czy też „kawa alternatywna” w hipsterskich kawiarniach, ale chemex nie jest nowym wynalazkiem – pierwszy stworzono prawie 100 lat temu, w latach 40. XX wieku. Jego wynalazca stworzył bardzo prosty sprzęt, niewymagający ani prądu, ani dużych nakładów finansowych i przez długi czas chemex był stałym bywalcem amerykańskich kuchni, aż został wyparty przez ekspresy przelewowe czy maszyny do espresso. Niedawno wrócił do łask i mimo że jest dużo starszy od ekspresów, jest uważany za alternatywny sposób parzenia kawy.

Jak działa chemex? Jeśli kiedykolwiek używaliście papierowego filtra do kawy, to jesteście już w połowie drogi do odkrycia, jak parzyć kawę w chemexie. Na designerską karafkę z drewnianym zwykle uchwytem zakłada się po prostu specjalny filtr, zwilża się go wrzątkiem (który następnie się wylewa), aby pozbyć się posmaku papieru, następnie wsypuje się do filtra ulubioną zmieloną kawę i zalewa gorącą wodą. Kiedy woda przedostanie się przez filtr, po prostu wyrzuca się go wraz z zawartością do śmieci… lub na kompost – skoro już używacie chemexu, to pewnie też kompostujecie ?

  1. Cold brew

Zimna kawa, która przez całą noc stała w lodówce? Bleeee – tak pewnie większość z was pomyśli, kiedy napiszę, co to jest cold brew. W tym przypadku trudno mówić o parzeniu, ponieważ kawę do cold brew maceruje się na zimno, czyli namacza przez kilka-kilkanaście godzin. Przepis na cold brew nie jest więc specjalnie skomplikowany – potrzebujemy po prostu słoika, butelki lub french pressa.

W wybranym naczyniu umieszczamy ok. 70 g kawy i zalewamy litrem lodowatej wody. Następnie odstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin i… delektujemy się ? Jak smakuje cold brew? Przede wszystkim jest dużo mniej gorzka i kwaskowata od tradycyjnej, gorącej kawy, a przy tym wspaniale orzeźwia i pobudza. Taka kawa na zimno to idealne rozwiązanie na letnie dni! Do cold brew można dodać mleka skondensowanego, a ostatnio bardzo popularne jest mieszanie cold brew z tonikiem.

  1. Slowpresso lub phin, czyli urządzenie do kawy po wietnamsku

Te dwa sposoby przygotowywania kawy są do siebie bardzo podobne – polegają na postawieniu na filiżance lub kubku specjalnego urządzenia, do którego wsypuje się kawę, delikatnie ugniata, zalewa gorącą wodą i następnie przykrywa wieczkiem. Kawa się parzy, woda skapuje powoli z urządzenia do naczynia na podobnej zasadzie, jak ma to miejsce w ekspresie przelewowym i po pięciu minutach mamy mocny, aromatyczny napój.

Plusem jest tu to, że nie potrzebujemy papierowych filtrów, więc można powiedzieć, że są to ekologiczne sposoby parzenia kawy. W nagłówku pojawiła się kawa po wietnamsku – jest to po prostu kawa z phina, ale przed rozpoczęciem parzenia na dno kubka wlewa się nieco słodkiego mleka skondensowanego. Skapująca do niego kawa tworzy następnie piękne przejście od bieli mleka do głębokiego brązu!

Jak widać, aby zaparzyć ciekawą, nietypową kawę, wcale nie potrzebujemy wymyślnych urządzeń. Czasami wystarczy nieco poszperać i ruszyć głową, a także zaopatrzyć się w wysokiej jakości ziarna – to podstawa wyśmienicie smakującej kawy.

Shopping Cart