Wpływ kawy na zdrowie

Wpływ kawy na zdrowie

Kawa na dobrze wpisała się w codzienność. Jedni piją ją sporadycznie, inni nie mogą bez niej żyć. Niezależnie od tego, do której grupy się zaliczasz, warto wiedzieć, jaki wpływ na organizm człowieka ma kawa.
Kawa ma przede wszystkim działanie pobudzające. To właśnie ta cecha sprawia, że za kubek gorącej kawy chwytają ludzie z całego świata. Odpowiedzialna jest za to zawarta w niej kofeina, która przyspiesza rytm serca i niweluje zmęczenie, wydłużając tym samym nasz czas koncentracji. Poprawia również czujność, logiczne myślenie i czas reakcji.
Jeśli czeka Cię dużo pracy, zacznij od filiżanki aromatycznej kawy. Kawa pobudzi Cię do działania, sprawi, że poczujesz, że masz więcej energii i pozwoli Ci skoncentrować się na zadaniach, które masz do zrobienia.

Zaobserwowano również, że zmniejsza ryzyko stanów lękowych, nerwicy, paniki, ogranicza również ryzyko zachorowania na depresję. Naukowcy z Harvardu doszli do wniosku, że regularne picie kawy od 2 do 4 filiżanek dziennie zmniejsza ryzyko samobójstwa, ponieważ kofeina działa jak łagodny środek przeciwdepresyjny, pobudzający centralny układ nerwowy oraz produkcję serotoniny. Może być zalecana w trakcie leczenia depresji.

Kawa stymuluje wydzielanie dopaminy, czyli hormonu szczęścia.
Zapach kawy ma działanie terapeutyczne. Ten zapach sprawia, że poranki są dużo przyjemniejsze, ale również  zapach kawy niweluje stres. Jeśli wstałeś lewą nogą, to filiżanka kawy na pewno pobudzi Cię do życia

Większość suplementów diety na odchudzanie zawiera kofeinę. To dlatego, ze jest to jedna z niewielu naturalnie występujących substancji o udowodnionym działaniu odchudzającym. Z przeprowadzonych badań nad kawą wynika, że jej regularne spożycie może zwiększać tempo przemiany materii nawet o 20 proce. oraz przyspieszać spalanie tłuszczu.
Aby jednak skorzystać z tych właściwości kawa powinna być bez cukru, mleka oraz innych dodatków i oczywiście powinna być dobrej sprawdzonej jakości, najlepiej świeżo palona.

Napój ten nie tylko wpływa na nasze samopoczucie, ale chroni nasz organizm przed wieloma chorobami..
Kawa jest źródłem ważnych antyoksydantów. Dlaczego potrzebujemy przeciwutleniaczy w żywności. Te niezwykłe substancje niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia, niwelują stany zapalne, oraz chronią komórki przed uszkodzeniami. Są niezbędne w codziennej diecie, dlatego warto szukać produktów, które je zawierają, jednym z nich jest właśnie kawa.
Badania wykazały, ze picie kawy w umiarkowanych ilościach – 2 do 4 filiżanek dziennie zmniejsza ryzyko chorób serca. Substancje chemiczne znajdujące się w kawie mają właściwości przeciwzapalne i chronią tętnice. Należy jednak pamiętać, żeby nie dostarczać kofeiny zbyt dużo.

Naukowcy odkryli również związek między piciem kawy a zdrowiem wątroby.
Im więcej kawy w naszym menu, tym mniejsza produkcja enzymów, które wywołują stany zapalne i uszkodzenia w tym organie. Wypijając 4 filiżanki małej czarnej dziennie, możemy obniżyć ryzyko marskości wątroby nawet o  80 proc.
Picie kawy zmniejsza również ryzyko zachorowania na cukrzycę o ok. 7 proc. Inne badania również potwierdziły, że kawa może pomóc w zapobieganiu cukrzycy.

Shopping Cart