Kawa Zestaw – 6 x 250g
Kolumbia Supremo | Brazylia Santos 17/18 | Etiopia Yirgacheffe | Arabika Kenia AA | Peru HB Organico | Gwatemala SBH EKO
Termin realizacji zamówienia: 1-2 dni robocze
Kawa Arabika Kolumbia Supremo
Kraj pochodzenia: Kolumbia
Region: Antioquia-Medellin
Wysokość upraw: 1450 – 1630 m n.p.m.
Metoda obróbki: na mokro
Stopień wypalenia: średni
Intensywność smaku: średnia
Kwasowość: niska
Profil smakowy: nuty owocowe, orzech, czekolada
Data palenia: nie starsza niż 3 dni od zamówienia
To jedna z najsłynniejszych kaw świata, która jest dobrze znana ze swojej wysokiej jakości. Oznaczenie Supremo odnosi się do najlepszej jakości ziarna. Uprawiana w rejonach górskich na wysokości od 1450 do 1630 m n.p.m., ręcznie zbierana, przetwarzana metodą mytą. Kolumbia Supremo to kawa o intensywnym aromacie, niskiej kwasowości z akcentem słodkich nut owoców, orzechów i czekolady.
Kawa Arabika Brazylia Santos 17/18
Kraj pochodzenia: Brazylia
Region: Sao Paulo, Mogiana
Wysokość upraw: 800-1300 m.n.p.m.
Metoda obróbki: na sucho
Stopień wypalenia: średni
Intensywność smaku: średnia
Kwasowość: niska
Profil smakowy: nuty czekolady, słodyczy i orzechów
Data palenia: nie starsza niż 3 dni od zamówienia
To popularna odmiana kawy pochodząca z kraju będącego największym producentem kawy na świecie. Ta brazylijska kawa słynie ze swojej łagodności zrównoważonego smaku z nutami czekoladowo-orzechowymi i niskiej kwasowości. Przetwarzana na sucho w kontakcie ze słodkim miąższem nadającym jej lekko słodkawego aromatu uznawana za jedną z najlepszych brazylijskich kaw, doceniana przez swoich miłośników na całym świecie.
Kawa Arabika Etiopia Yirgacheffe
Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Yirgacheffe
Wysokość upraw: 2000 m.n.p.m.
Metoda obróbki: na mokro
Stopień wypalenia: średni
Intensywność smaku: średnia
Kwasowość: niska
Profil smakowy: nuty owoceowe, cytryn i pomarańcz
Data palenia: nie starsza niż 3 dni od zamówienia
Do XIX wieku w Etiopii – ojczyźnie kawy – zbierano owoce dziko rosnących drzew, nawet obecnie większość zbiorów pochodzi jeszcze z naturalnego środowiska. Ziarna Yirgachffe jest średniej wielkości, za to smak i zapach jest szczególnie wyrazisty, a jednocześnie naturalny z nutą czekolady. Bardzo dobrze zrównoważona o niedużej mocy i niskiej kwaskowatości z długo utrzymującym się posmakiem. Wyjątkowo trudna do zdobycia kawa, jedna z najlepszych w Etiopii, uprawiana w okolicach miasta Yirgacheffe.
Kawa Arabika Kenia AA
Kraj pochodzenia: Kenia
Region: Kirinyaga
Wysokość upraw: 1700 – 1800 m.n.p.m.
Metoda obróbki: na mokro
Stopień wypalenia: średni
Intensywność smaku: średnia
Kwasowość: niska
Profil smakowy: nuty moreli, owoców tropikalnych, wiśni
Data palenia: nie starsza niż 3 dni od zamówienia
Jedna z najlepszych kaw na świecie o wyrazistym smaku. Uprawiana w regionie Kirinyaga w środkowej Kenii na bogatych w żelazo czerwonych glebach wulkanicznych na wysokości 1500 – 2100 m n.p.m. Ręcznie zbierana, myta i suszona na słońcu. Ma znakomity aromat i owocowe akcenty smakowe, bardzo pobudzająca i orzeźwiająca. Do czyszczenia ziaren używa się krystalicznie czystej górskiej wody z rzeki Kamweti. Oznaczenie „AA” określa najlepszą dostępną jakość ziarna.
Kawa Arabika Peru HB Organico
Kraj pochodzenia: Peru
Region: Chanchamayo
Wysokość upraw: 1200 – 1350 m. n.p.m.
Metoda obróbki: na mokro
Stopień wypalenia: średni
Intensywność smaku: średnia
Kwasowość: niska
Profil smakowy: nuty orzechowo-czekoladowe, karmel
Data palenia: nie starsza niż 3 dni od zamówienia
Rośnie na wysokości pomiędzy 1200 – 1350 m. n.p.m. Gospodarstwa należą do drobnych producentów z mniej niż dwoma hektarami ziemi. Peru HB jest uprawiana w zacienionych miejscach, na dużych wysokościach, w celu wytworzenia gęstszego i bardziej złożonego w smaku ziarna, dzięki powolnemu procesowi dojrzewania. Plantacje utrzymywane z pełnym zachowaniem zrównoważonych praktyk rolniczych i naturalnych nawozów, praktycznie bez użycia maszyn.
Kawa Arabika Gwatemala SBH EKO
Kraj pochodzenia: Gwatemala
Region: Atitlan, Antigua
Wysokość upraw: 1350-1700 m n.p.m.
Metoda obróbki: na mokro
Stopień wypalenia: średni
Intensywność smaku: średnia
Kwasowość: niska
Profil smakowy: nuty cytrusów, karmelu, cynamonu
Data palenia: nie starsza niż 3 dni od zamówienia
Gwatemala uznawana jest za jednego z najbardziej liczących się producentów kawy w Ameryce Środkowej. Uprawiana na małych plantacjach bez używania żadnych nawozów sztucznych. Niepowtarzalny smak kawy jest rezultatem uprawy w regionie otoczonym wulkanami, które kształtują wyjątkowo profil uprawianej kawy na wysokości 1350-1700 m n.p.m. Oznaczenia „SBH” świadczy o bogatym i intensywny smaku o niskiej kwasowości, odznaczającym się najwyższą jakością kawy.