Kawa Zestaw – 6 x 250g

190,00 

Kolumbia Supremo | Brazylia Santos 17/18 | Etiopia Yirgacheffe | Arabika Kenia AA | Peru HB Organico | Gwatemala SBH EKO

Szukasz dobrej kawy, ale nie masz czasu na zakupy?
Zestaw kaw to świetny sposób na spróbowanie wyjątkowej świeżo wypalanej kawy 100% Arabiki z różnych krajów świata.

Jeśli poważnie pijesz kawę, wiesz, że nie wszystkie ziarna są takie same. Nawet najlepszy sprzęt do parzenia nie nadrobi niskiej jakości ziaren kawy. Aby pomóc Ci znaleźć najlepszą kawę, przygotowaliśmy zestaw kaw który przeniesie Cię w fanastyczną podróż przez różne smaki i aromaty.

Ten zestaw pozwoli na odnalezienie odpowiedniej kawy która będzie twoim najlepszym wyborem każdego dnia.

Przewidywana dostawa

1 - 2 dni robocze

Kategorie: , ,
Kawa Zestaw – 6 x 250g

Kolumbia Supremo | Brazylia Santos 17/18 | Etiopia Yirgacheffe | Arabika Kenia AA | Peru HB Organico | Gwatemala SBH EKO

Alternatywne metody parzenia kawy

Termin realizacji zamówienia: 1-2 dni robocze


Kawa Arabika Kolumbia Supremo

Kraj pochodzenia: Kolumbia
Region: Antioquia-Medellin
Wysokość upraw: 1450 – 1630 m n.p.m.
Metoda obróbki: na mokro
Stopień wypalenia: średni
Intensywność smaku: średnia
Kwasowość: niska
Profil smakowy: nuty owocowe, orzech, czekolada
Data palenia: nie starsza niż 3 dni od zamówienia

To jedna z najsłynniejszych kaw świata, która jest dobrze znana ze swojej wysokiej jakości. Oznaczenie Supremo odnosi się do najlepszej jakości ziarna. Uprawiana w rejonach górskich na wysokości od 1450 do 1630 m n.p.m., ręcznie zbierana, przetwarzana metodą mytą. Kolumbia Supremo to kawa o intensywnym aromacie, niskiej kwasowości z akcentem słodkich nut owoców, orzechów i czekolady.


Kawa Arabika Brazylia Santos 17/18

Kraj pochodzenia: Brazylia
Region: Sao Paulo, Mogiana
Wysokość upraw: 800-1300 m.n.p.m.
Metoda obróbki: na sucho
Stopień wypalenia: średni
Intensywność smaku: średnia
Kwasowość: niska
Profil smakowy: nuty czekolady, słodyczy i orzechów
Data palenia: nie starsza niż 3 dni od zamówienia

To popularna odmiana kawy pochodząca z kraju będącego największym producentem kawy na świecie. Ta brazylijska kawa słynie ze swojej łagodności zrównoważonego smaku z nutami czekoladowo-orzechowymi i niskiej kwasowości. Przetwarzana na sucho w kontakcie ze słodkim miąższem nadającym jej lekko słodkawego aromatu uznawana za jedną z najlepszych brazylijskich kaw, doceniana przez swoich miłośników na całym świecie.


Kawa Arabika Etiopia Yirgacheffe

Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Yirgacheffe
Wysokość upraw: 2000 m.n.p.m.
Metoda obróbki: na mokro
Stopień wypalenia: średni
Intensywność smaku: średnia
Kwasowość: niska
Profil smakowy: nuty owoceowe, cytryn i pomarańcz
Data palenia: nie starsza niż 3 dni od zamówienia

Do XIX wieku w Etiopii – ojczyźnie kawy – zbierano owoce dziko rosnących drzew, nawet obecnie większość zbiorów pochodzi jeszcze z naturalnego środowiska. Ziarna Yirgachffe jest średniej wielkości, za to smak i zapach jest szczególnie wyrazisty, a jednocześnie naturalny z nutą czekolady. Bardzo dobrze zrównoważona o niedużej mocy i niskiej kwaskowatości z długo utrzymującym się posmakiem. Wyjątkowo trudna do zdobycia kawa, jedna z najlepszych w Etiopii, uprawiana w okolicach miasta Yirgacheffe.


Kawa Arabika Kenia AA

Kraj pochodzenia: Kenia
Region: Kirinyaga
Wysokość upraw: 1700 – 1800 m.n.p.m.
Metoda obróbki: na mokro
Stopień wypalenia: średni
Intensywność smaku: średnia
Kwasowość: niska
Profil smakowy: nuty moreli, owoców tropikalnych, wiśni
Data palenia: nie starsza niż 3 dni od zamówienia

Jedna z najlepszych kaw na świecie o wyrazistym smaku. Uprawiana w regionie Kirinyaga w środkowej Kenii na bogatych w żelazo czerwonych glebach wulkanicznych na wysokości 1500 – 2100 m n.p.m. Ręcznie zbierana, myta i suszona na słońcu. Ma znakomity aromat i owocowe akcenty smakowe, bardzo pobudzająca i orzeźwiająca. Do czyszczenia ziaren używa się krystalicznie czystej górskiej wody z rzeki Kamweti. Oznaczenie „AA” określa najlepszą dostępną jakość ziarna.


Kawa Arabika Peru HB Organico

Kraj pochodzenia: Peru
Region: Chanchamayo
Wysokość upraw: 1200 – 1350 m. n.p.m.
Metoda obróbki: na mokro
Stopień wypalenia: średni
Intensywność smaku: średnia
Kwasowość: niska
Profil smakowy: nuty orzechowo-czekoladowe, karmel
Data palenia: nie starsza niż 3 dni od zamówienia

Rośnie na wysokości pomiędzy 1200 – 1350 m. n.p.m. Gospodarstwa należą do drobnych producentów z mniej niż dwoma hektarami ziemi. Peru HB jest uprawiana w zacienionych miejscach, na dużych wysokościach, w celu wytworzenia gęstszego i bardziej złożonego w smaku ziarna, dzięki powolnemu procesowi dojrzewania. Plantacje utrzymywane z pełnym zachowaniem zrównoważonych praktyk rolniczych i naturalnych nawozów, praktycznie bez użycia maszyn.


Kawa Arabika Gwatemala SBH EKO

Kraj pochodzenia: Gwatemala
Region: Atitlan, Antigua
Wysokość upraw: 1350-1700 m n.p.m.
Metoda obróbki: na mokro
Stopień wypalenia: średni
Intensywność smaku: średnia
Kwasowość: niska
Profil smakowy: nuty cytrusów, karmelu, cynamonu
Data palenia: nie starsza niż 3 dni od zamówienia

Gwatemala uznawana jest za jednego z najbardziej liczących się producentów kawy w Ameryce Środkowej. Uprawiana na małych plantacjach bez używania żadnych nawozów sztucznych. Niepowtarzalny smak kawy jest rezultatem uprawy w regionie otoczonym wulkanami, które kształtują wyjątkowo profil uprawianej kawy na wysokości 1350-1700 m n.p.m. Oznaczenia „SBH” świadczy o bogatym i intensywny smaku o niskiej kwasowości, odznaczającym się najwyższą jakością kawy.

Shopping Cart
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Scroll to Top